Hvorfor vælge keramisk?

Keramik vs. Teflon

God mad starter med godt køkkengrej. Ligesåvel, de fleste går op i vigtigheden i kvaliteten af råvarer, er måden man tilbereder maden på mindst ligeså vigtigt. Det er langt fra de fleste som tænker over belægning ved køb af gryder, pander etc. De kan nemlig nemt ligne hinanden, men der er dog stor forskel på egenskaber og kvalitet. Trods den stigende interesse for sundhed er der stadig mange som køber køkkengrej med bl.a.Teflon belægning, hvilket kan være sundhedsskadeligt og et problem for miljøet. Sund livstil handler ikke kun om sund kost, motion, alkohol og rygning. Det handler også om at vælge de rette produkter til brug i hverdagen.

Hvorfor vælge keramisk?

Med valget af keramiske produkter, er man sikret den sundeste madlavning. Den keramiske belægning er lavet af ler og indeholder ikke PTFE og PFOA som er de to mest kendte flourstoffer, som kan have negative effekter på din sundhed. Ler som belægning er utrolig robust, da brændingsprocessen af materialet gør det hårdt og modtandsdygtigt. Der er ingen giftstoffer i keramiske produkter. Ved tilberedning af mad i keramisk køkkengrej, udgives der derfor ingen giftstoffer i modsætning til teflon belægning. Ønskes derfor sund madlavning anbefales det, at man vælger aluminiums køkkengrej, der har en keramisk belægning, da det er det mest holdbare og modstandsdygtige.

Teflon

Usundt for krop og miljø

Teflon belægning er ikke det sundeste valg, da det som tidligere nævnt indeholder materialet PTFE og PFOA. Dette er begge kemikalier der også bliver brugt i fremstillingen af fødevareemballage som f.eks. mikrobølgepopcorn og papirsposer mm. Man fraråder brug af flourstoffer, da stofferne er lang tid om at blive nedbrudt og kan af denne årsag ophobe sig i kroppen og miljøet. Temperaturer på 250 grader eller derover kan frigive de uønskede fluorstoffer til maden og luften. Derfor skal det undgås at overophede panden. Der udskilles de giftige stoffer i små mængder fra teflon belægningen, hvis man steger ved høj temperatur, hvilket også påvirker miljøet. Steger man maden ved middelvarme temperature, skal det straks siges at der ikke udskilles giftige stoffer og kan derfor bruges uden fare. Men spørgsmålet er, kan man nøjes med kun at stege ved middelvarme temperaturer? Det kan virkelig blive svært at overholde, da man altid vil have behov for at stege maden ved høj temperatur, hvilket vil være uheldigt med en teflon belægning.

Belægningen er ikke slidstærkt 

Teflon materialet er derudover ikke slidstærkt nok, da materialet er ret blødt og tåler ikke at blive skrabet med metalredskaber eller skarpe genstande, da det kan slide på belægningen, som resulterer i teflonflager blander sig med fødevarerne. Der anbefales generelt brug af træ-, silikone- og nylonredskaber – også til keramiske produkter, da levetiden på køkkengrejet forlænges.

Dorsch køkkengrej

Dorsch udbyder bl.a. gryder og pander lavet af støbt aluminium med 3-lags keramisk belægning og non-stick overflade som har de bedste slip-let egenskaber. Dette betyder at panden nemmere slipper maden og at der blot er behov for minimal brug af fedtstoffer ved tilberedning af maden. Indeholder maden i forvejen fedstoffer, vil der ikke være behov for yderligere brug af fedtstof. Derudover er de utrolig lette at rengøre, da intet klistrer sig fast til bunden takket være non-stick belægningen. Køkkengrejet har en meget høj temperaturmodstand, da produkterne kan tåle op til 450°C og giver en hurtig og jævn opvarmning. Dorsch  foener den stilfulde og elegante udseende med den høje kvalitet.

Det er dit helt eget valg  

Der er et bredt udvalg på markedet når det gælder køb af køkkengrej. Det kan derfor være et svært valg. Det er op til den enkelte person, hvilken beslutning der træffes, da alle ikke kan være ens omkring hvad vi vægter højest og foretrækker. Hvad end man går op i, bør man ikke tage ovenstående forgivet. Ved køb af køkkengrej, anbefales det at man gøre sig nogle nøje overvejelser og at man ikke hænger i faste rutiner. Teflon har været det mest andvendte belægningsmateriale og vi kan som mennesker have en tendens til at holde os til, det vi kender og er trygge ved. Teknologien udvikler sig hurtigt og det er vigtigt at bringe denne teknologi ind i køkkenet, da det bringer store fremskridt. Ville du måske ønske, at du levede sundere, så vil det være en fordel at gøre sig tanker omkring ovenstående, for det kræver ikke meget at træffe sundere valg for sit eget helbred og miljøet. Husk at du og din familie fortjener det bedste.